ПРОТОКОЛ № 27

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань прав людини, національних меншин

і міжнаціональних відносин

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                     24 березня 2014 року 14.00

 

 

         ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Пацкан В.В.

ПРИСУТНІ:

народні депутати України -  Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Джемілєв М., Попеску І.В., Самойленко В.П., (відсутні – Герман Г.М., Луценко І.С., Шевченко А.В.);

працівники секретаріату Комітету - Сімон В.П., Чигрин А.В., Бузницький Ю.В., Надточій Л.І., Пантєлєєва О.О., Теплюк В.С.

 

ЗАПРОШЕНІ :

-        на розгляд першого  питання:

Москаль Геннадій Геннадійовичнародний депутат України (відсутній);

 

-        на розгляд другого  питання:

Карпунцов Валерій Віталійовичнародний депутат України;

 

-        на розгляд третього  питання:

Боярський Юрій Іванович - народний депутат України;

Дерев’янко Юрій Богданович – народний депутат України (відсутній);

Долженков Олександр Валерійович - народний депутат України;

Леонов Едуард Володимирович - народний депутат України;

Ляшко Олег Валерійовичнародний депутат України (відсутній);

Соболєв Сергій Владиславович – народний депутат України;

Лутковська Валерія ВолодимирівнаУповноважений Верховної Ради України з прав людини;

Кушнір Ірина Володимирівна - представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

Чаплига Михайло В’ячеславович - Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

Мехед Петро Миколайович -  заступник Міністра оборони України;

Ганкевич Кирило Борисович – заступник директора Департаменту Міністерства оборони України;

Пепа Володимир Миколайовичголовний спеціаліст відділу взаємодії з органами державної влади Міністерства оборони України;

Бондарчук Ігор Володимирович – заступник Міністра юстиції України;

Ляшко Ірина Володимирівна – заступник начальника управління –начальник відділу Департаменту конституційного, адміністративного та соціального законодавства Міністерства юстиції України;

Усенко-Чорна Жанна Іванівна – заступник Голови Центральної виборчої комісії;

Михеєнко Максим Михайлович – заступник директора Міжнародно-правового департаменту Адміністрації Державної прикордонної служби;

Попов Віталій Іванович – начальник відділу договірно-правового департаменту Міністерства закордонних справ України;

Зінкевич Наталія Іванівна – директор департаменту ринку праці та зайнятості Міністерства соціальної політики України;

Шнипко Олександр Сергійович – директор департаменту фінансів соціальної сфери Міністерства фінансів України;

Новіков Віктор Володимирович – директор юридичного департаменту Національного банку України;

Пімахова Діна Вікторівна – директор департаменту паспортної роботи та громадянства Державної міграційної служби України;

        

-        присутні на засіданні:

Ноель КалхунРегіональний Радник з правових питань Управління Верховного комісара ООН у справах біженців;

Піддубна Евгенія Федорівнапредставник Американської торгівельної палати;

Качка Тарас Андрійович - представник Американської торгівельної палати;

Представники громадськості:

Барієв Іскандер;

Богоявленська Євгенія Сергіївна;

Дворецька Олександра Миколаївна;

Джамаль Михайло Сергійович;

Дикин Анатолій Васильович;

Засоба Анатолій Анатолійович;

Іванець Андрій Валерійович;

Кодачігов Вадим Едуардович;

Кодачігов Вадим Едуардович;

Михайлов Дмитро Володимирович;

Подоляко Микола Іванович;

Скрипник Ольга Сергіївна;

Харенко Михайло Володимирович;

Шарапов Аркадій Вальтерович;

Швачка Ганна.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.       Проект Закону про відновлення прав корінного народу України, примусово переселеного з території Криму, реєстр. № 4434 від 13.03.2014 р., внесений народним депутатом України Москалем Г.Г.

2.       Проект Закону про права корінних народів України, реєстр. № 4501 від 20.03.2014 р., внесений народними депутатами України Кличком В.В., Карпунцовим В.В., Продан О.П., Павленком Р.М., Кутовим Т.В., Геращенко І.В.

3.       Проект Закону про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України, реєстр. № 4473-1, (друге читання).

4.       Різне.

 

Перше питання порядку денного:

 

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про відновлення прав корінного народу України, примусово переселеного з території Криму, реєстр. № 4434 від 13.03.2014 р., внесений народним депутатом України Москалем Г.Г.

Головний консультант секретаріату Комітету Пантєлєєва О.О. поінформувала членів Комітету, що законопроект розроблено з метою створення правових підстав для регулювання та реалізації державної політики у сфері повернення, облаштування і відновлення прав корінного народу України, примусово переселеного з території Криму. Пантєлєєва О.О. також надала інформацію стосовно основних положень законопроекту та експертних висновків щодо доцільності його прийняття.

 В ході обговорення народні депутати України відмітили актуальність  порушених у законопроекті питань, спрямованих на відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою. Разом з цим відзначили, що законопроект не відображає комплексного підходу до вирішення проблем у зазначеній сфері.

Крім цього, народні депутати України зауважили, що поза увагою законопроекту залишилися інші етноси, представники яких зазнали примусового переселення з території сучасної Автономної Республіки Крим.

Також потребує суттєвого доопрацювання визначення термінів, запропонованих законопроектом. При цьому члени Комітету наголошували, що не можна ототожнювати терміни «корінний народ» і «примусово переселений народ». Також суттєвим недоліком законопроекту є те, що його положення  значною мірою носять декларативний характер і не несуть необхідного нормативно-правового навантаження.

Також народні депутати України акцентували увагу, що Комітетом підготовлено до розгляду у другому читанні проект Закону України «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою», реєстр. № 0921, яким врегульовується таке саме коло питань і саме цей законопроект Комітет рекомендує Верховній Раді України для ухвалити у другому читанні та в цілому як закон.

В обговоренні цього питання взяли участь: Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про відновлення прав корінного народу України, примусово переселеного з території Криму, реєстр. № 4434 від 13.03.2014 р., внесений народним депутатом України Москалем Г.Г., повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. 

         2.       Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Друге питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про права корінних народів України, реєстр. № 4501 від 20.03.2014 р., внесений народними депутатами України Кличком В.В., Карпунцовим В.В., Продан О.П., Павленком Р.М., Кутовим Т.В., Геращенко І.В.

Головний консультант секретаріату Комітету Пантєлєєва О.О. поінформувала членів Комітету, що законопроект розроблений з метою визначення правового статусу корінних народів в Україні та встановлення правових гарантій на повне здійснення всіх прав людини і основоположних свобод особами, що належать до корінних народів, визнаних нормами міжнародного права. Пантєлєєва О.О. також надала інформацію стосовно основних положень законопроекту та експертних висновків щодо доцільності його прийняття.

В ході обговорення члени Комітету зазначили, що розгляд зазначеного законопроекту слід здійснювати після прийняття відповідного законодавчого акту, який визначить  концепцію етнонаціональної політики нашої держави.

Крім цього народні депутати України відмітили, що положення зазначеного законопроекту носять декларативний характер і значною мірою дублюють Декларацію ООН про права корінних народів. Таке дублювання є недоцільним оскільки  відповідно до Постанови Верховної Ради України  від 20.03.2014 р. № 1140-VII «Про Заяву Верховної Ради України щодо гарантії прав кримськотатарського народу у складі Української Держави» Верховна Рада України заявила про підтримку Декларації Організації Об’єднаних Націй про права корінних народів.  

В обговоренні цього питання взяли участь: Джемілєв М., Карпунцов В.В., Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про права корінних народів України, реєстр. № 4501 від 20.03.2014 р., внесений народними депутатами України Кличком В.В., Карпунцовим В.В., Продан О.П., Павленком Р.М., Кутовим Т.В., Геращенко І.В., повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання. 

         2.       Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Третє питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України, реєстр. № 4473-1, (друге читання).

Пацкан В.В. акцентував увагу членів Комітету, що 20 березня 2014 року Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону України про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України, (реєстр. № 4473-1), поданий народним депутатом України Соболєвим С.В.

Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин доручено доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням окремих положень проекту Закону України про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованих територіях України (реєстр. № 4473), поданого народним депутатом України Дерев’янком Ю.Б., проекту Закону України про окуповану територію - Автономну Республіку Крим (реєстр. № 4497), поданого народним депутатом України Ляшком О.В., проекту Закону України про правовий режим тимчасово окупованої території (реєстр. № 4497-1), поданого народним депутатом України Кличком В.В. та іншими народними депутатами України, а також зауважень і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи, скоротивши строк подання таких зауважень і пропозицій наполовину, та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

         В ході обговорення членами Комітету були заслухані пропозиції Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Лутковської В.В., народних депутатів України, представників міністерств та відомств, громадськості щодо можливих подальших дій з доопрацювання законопроекту.

         В обговоренні цього питання взяли участь: Барієв І., Бондарчук І.В., Дворецька О.М., Джемілєв М., Долженков О.В., Засоба А.А., Зінкевич Н.І., Кодачігов В.Е., Леонов Е.В., Лутковська В.В., Мехед П.М., Михеєнко М.М., Ноель Калхун, Пацкан В.В., Пімахова Д.В., Подоляко М.І., Попеску І.В., Скрипник О.С., Соболєв  С.В., Усенко-Чорна Ж.І., Шнипко О.С.

         УХВАЛИЛИ:

1. Створити робочу групу з підготовки до другого читання проекту Закону про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України, реєстр. № 4473-1, залучивши до її складу народних депутатів України - авторів поданих законопроектів про правовий режим тимчасово окупованої території, представників відповідних міністерств та відомств, громадськості, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

2. Звернутись до Кабінету Міністрів України щодо невідкладного вжиття заходів для забезпечення прав громадян, які, у зв’язку з окупацією Криму, переселяються в інші регіони України.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                             Пацкан В.В.

 

 

Секретар Комітету                                                                         Гайдош І.Ф.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку