ПРОТОКОЛ № 17

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань прав людини, національних меншин

і міжнаціональних відносин

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                          23 жовтня 2013 року 14.30

                                                                                             

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Пацкан В.В.

ПРИСУТНІ:

народні депутати України -  Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Луценко І.С., Попеску І.В., Самойленко В.П., (відсутні – Герман Г.М., Джемілєв М., Шевченко А.В.);

працівники секретаріату Комітету - Сімон В.П., Чигрин А.В., Буждиган В.П., Бузницький Ю.В., Надточій Л.І., Пантєлєєва О.О., Теплюк В.С.

 

ЗАПРОШЕНІ :

-        на розгляд першого питання:

         Панькевич Олег Ігорович народний депутат України (відсутній);

         Блавацький Михайло Васильович народний депутат України (відсутній);

         Смірнова Олена Львівна – заступник керівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

Кисляк Ірина Олексіївна – директор Департаменту соціальних послуг Міністерства соціальної політики України;

Солових Наталія Григорівна – заступник начальника Управління соціального захисту населення Міністерства фінансів України;

        

-        на розгляд другого питання:

         Шульга Володимир Петрович – народний депутат України;

         Цаплій Світлана Григорівна – начальник відділу з питань діяльності місцевих органів виконавчої влади Міністерства юстиції України;

 

-        на розгляд третього питання:

         Ступак Іван Івановичнародний депутат України;

Шейбут Віктор Володимирович – заступник Голови Державної міграційної служби України;

         Приндюк Геннадій Іполитович – директор Департаменту юридичного забезпечення Державної міграційної служби України;

         Бондаренко Тетяна Іванівна – заступник начальника Управління нелегальних мігрантів та взаємодії з ДМС України Міністерства внутрішніх справ України;

         Гончар Лариса Володимирівна – начальник відділу законодавчих актів Управління юридичного забезпечення Міністерства внутрішніх справ України;

        

-        присутні на засіданні:

         Черниш Ілона Борисівнаголовний спеціаліст Департаменту забезпечення взаємодії з Верховною Радою України та регіонами Секретаріату Кабінету Міністрів України.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.       Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» (щодо соціального захисту жертв політичних репресій), реєстр. № 2485а від 03.07.2013 р., внесений народними депутатами України Панькевичем О.І., Блавацьким М.В., Вознюком Ю.В., Головком М.Й., Сех І.І., Сиротюком І.М.

2.       Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» (стосовно деяких питань організаційної роботи), реєстр. № 2879 від 18.04.2013 р., внесений народним депутатом України Шульгою В.П.

3.       Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення законодавства щодо протидії нелегальній міграції), реєстр. № 2367а від 20.06.2013 р., внесений народним депутатом України Ступаком І.І.  

4.       Про виконання рішень виїзного засідання Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин у Закарпатській області (1-2 жовтня 2013 року).

5.       Різне.

 

Перше питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» (щодо соціального захисту жертв політичних репресій), реєстр. № 2485а від 03.07.2013 р., внесений народними депутатами України Панькевичем О.І., Блавацьким М.В., Вознюком Ю.В., Головком М.Й.,       Сех І.І., Сиротюком І.М.

Пацкан В.В. поінформував членів Комітету про лист, що надійшов від народного депутата України Панькевича О.І. з проханням зняти з розгляду засідання Комітету зазначений законопроект, оскільки авторський колектив буде його відкликати з метою доопрацювання.

УХВАЛИЛИ:

Зняти з розгляду порядку денного засідання Комітету проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» (щодо соціального захисту жертв політичних репресій), реєстр. № 2485а від 03.07.2013 р., внесений народними депутатами України Панькевичем О.І., Блавацьким М.В., Вознюком Ю.В., Головком М.Й., Сех І.І., Сиротюком І.М.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Друге питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» (стосовно деяких питань організаційної роботи), реєстр. № 2879 від 18.04.2013 р., внесений народним депутатом України Шульгою В.П.

Шульга В.П. поінформував членів Комітету, що метою законопроекту є оптимізація процесу реалізації громадянами свого права на звернення; спонукання органів державної влади і місцевого самоврядування, об’єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, оперативно реагувати на звернення громадян, а також доповів основні його положення.

Під час обговорення даного питання члени Комітету погодились з автором законопроекту щодо необхідності удосконалення положень Закону України «Про звернення громадян» в частині оптимізації процесу реалізації громадянами свого права на звернення. Народні депутати України зауважили, що з часу прийняття Закону України «Про звернення громадян» значна частина його положень застаріла та потребує перегляду з метою удосконалення. Разом з тим, запропоновані автором законопроекту зміни, носять фрагментарний характер та не дозволяють достатньою мірою оновити правила розгляду звернень громадян та вирішити нагальні проблеми у сфері відносин між органами влади та громадянами.

В обговоренні цього питання взяли участь: Луценко І.С., Пацкан В.В., Попеску І.В., Смірнова О.Л., Цаплій С.Г., Шульга В.П.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» (стосовно деяких питань організаційної роботи), реєстр. № 2879 від 18.04.2013 р., внесений народним депутатом України Шульгою В.П., за результатами розгляду у першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2.       Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Третє питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення законодавства щодо протидії нелегальній міграції), реєстр. № 2367а від 20.06.2013 р., внесений народним депутатом України Ступаком І.І. 

Ступак І.І. поінформував членів Комітету, що законопроектом пропонується врегулювати на законодавчому рівні розподілення функцій щодо паспортної роботи та протидії нелегальній міграції шляхом внесення змін та доповнень до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кодексу адміністративного судочинства, законів України «Про міліцію», «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» та доповів основні положення законопроекту.

В ході обговорення члени Комітету зазначили, що запропоновані проектом зміни передають повноваження щодо застосування заходів адміністративного впливу на порушників законодавства про правовий статус іноземців від Державної міграційної служби України до органів внутрішніх справ. Фактично Державна міграційна служба України позбавляється окремих, наданих їй законодавством повноважень. Це повноваження щодо складання адмінпротоколів, прийняття рішень про скорочення терміну перебування, про примусове повернення та примусове видворення іноземних громадян.

Народні депутати України звернули увагу, що Державна міграційна служба позбавляється своїх головних повноважень щодо реалізації державної міграційної політики. Це не тільки не відповідає загальноєвропейській практиці щодо визначення та контролю за правовим статусом іноземців, а й є втручанням в конституційні повноваження Президента України щодо визначення сфери діяльності та функціональних повноважень центральних органів виконавчої влади.

Члени Комітету зауважили, що передача до повноважень органів внутрішніх справ (як спеціального правоохоронного органу) функцій контролю за правовим статусом іноземців в Україні, які сьогодні здійснює не правоохоронний орган – Державна міграційна служба України, не відповідає вимогам Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України.

В обговоренні цього питання взяли участь: Бондаренко Т.І., Гончар Л.В., Пацкан В.В., Приндюк Г.І., Смірнова О.Л.,
Попеску І.В., Ступак І.І., Шейбут В.В.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення законодавства щодо протидії нелегальній міграції), реєстр. № 2367а від 20.06.2013 р., внесений народним депутатом України Ступаком І.І., відхилити.

2.       Висновок з цього питання надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, визначеного головним з підготовки даного законопроекту на розгляд Верховної Ради України. 

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Четверте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про виконання рішень виїзного засідання Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин у Закарпатській області (1-2 жовтня 2013 року).

З даного питання Завідувач секретаріату Комітету Сімон В.П. поінформував члени Комітету, що на виконання рішень Комітету стосовно розгляду питань порядку денного виїзного засідання Комітету секретаріатом узагальнені та подані на затвердження:

пропозиції щодо удосконалення законодавства з питань національних меншин та державної етнонаціональної політки;

пропозиції щодо удосконалення законодавства з питань біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту.

Враховуючи, що під час проведення заходів передбачених Програмою виїзного засідання учасниками внесена низка пропозицій щодо удосконалення законодавства з питань освіти, то секретаріатом Комітету також здійснено їх узагальнення. Зазначені пропозиції доцільно передати   Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти для опрацювання та використання в законопроектній роботі.

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Луценко І.С., Пацкан В.В., Попеску І.В.

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити пропозиції учасників виїзного засідання Комітету у Закарпатській області (1-2 жовтня 2013 р.) щодо удосконалення законодавства з питань національних меншин та державної етнонаціональної політки та внести їх на розгляд Кабінету Міністрів України.

2. Затвердити пропозиції учасників виїзного засідання Комітету у Закарпатській області (1-2 жовтня 2013 р.) щодо удосконалення законодавства з питань біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту та внести їх на розгляд Кабінету Міністрів України.

3. Узагальнені пропозиції учасників виїзного засідання Комітету у Закарпатській області (1-2 жовтня 2013 р.) щодо удосконалення законодавства з питань освіти направити до Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

 

Голова Комітету                                                                             Пацкан В.В.

 

Секретар Комітету                                                                         Гайдош І.Ф.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку