ПРОТОКОЛ № 7

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань прав людини, національних меншин

і міжнаціональних відносин

                                                                           

 

                                                                                                                                                                                        17 квітня 2013 року  14.30

                                                                                             

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Пацкан В.В.

ПРИСУТНІ:

народні депутати України -  Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Джемілєв М., Луценко І.С., Попеску І.В., Самойленко В.П., (відсутні – Герман Г.М., Шевченко А.В.);

працівники секретаріату Комітету - Сімон В.П., Чигрин А.В., Буждиган В.П., Бузницький Ю.В., Надточій Л.І., Пантєлєєва О.О., Теплюк В.С.

 

ЗАПРОШЕНІ :

-        на розгляд першого питання:

         Голуб Олександр Володимирович – народний депутат України (відсутній);

 

-        на розгляд другого питання:

         Ємельянова Інна Іванівна – Перший заступник Міністра юстиції України;

         Рихальська Олена Миколаївна – заступник начальника управління конституційного та адміністративного законодавства Департаменту конституційного, адміністративного та соціального законодавства Міністерства юстиції України;

 

-        на розгляд третього питання:

Лутковська Валерія Володимирівна – Уповноважений Верховної Ради України з прав людини;

Філіпішина Аксана Анатоліївна – представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

 

-        присутні на засіданні:

         Терещук Василь Васильович – народний депутат України ІІ, ІІІ скликань;

         Черниш Ілона Борисівна – головний спеціаліст Департаменту забезпечення взаємодії з Верховною Радою України та регіонами Секретаріату Кабінету Міністрів України.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

СЛУХАЛИ: Голову  Комітету  Пацкана В.В.  про  зміни і  доповнення до порядку денного засідання Комітету, який поінформував присутніх про наступне.

         Проектом порядку денного засідання Комітету 17 квітня поточного року планувався до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зазначення в свідоцтві про народження дитини її національності, реєстр. № 1133 від 20.12.2012 р., внесений народним депутатом України Канівцем О.Л. Разом з тим, до Комітету надійшло письмове звернення Канівця О.Л. з проханням відкласти розгляд даного законопроекту до розгляду проекту Постанови про внесення змін до Положення про паспорт громадянина України, затвердженого Постановою Верховної Ради України «Про затвердження положень про паспорт громадянина України та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон», реєстр. № 2113 від 28.01.2013 р.

         Також, Пацкан В.В. поінформував присутніх про доручення Голови Верховної Ради України Рибака В.В. щодо підготовки до розгляду на поточному пленарному тижні проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи захисту персональних даних, реєстр. № 2836 від 17.04.2013 р., враховуючи, що цей законопроект спрямований на виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.

         У зв’язку з вище зазначеним, Головою Комітету Пацканом В.В. внесена пропозиція:

         відкласти розгляд проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зазначення в свідоцтві про народження дитини її національності, реєстр. № 1133;

         включити до порядку денного засідання Комітету проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи захисту персональних даних, реєстр. № 2836.

         Таку пропозицію підтримали усі присутні на засідання члени Комітету.

        

УХВАЛИЛИ:

          Затвердити порядок денний засідання Комітету з наступними питаннями:

 

1.       Проект Закону про посилення відповідальності за дискримінацію на расовому, етнічному і релігійному ґрунті, реєстр. № 1042 від 12.12.2012 р., внесений народними депутатами України Голубом О.В., Дзардановим М.С., Присяжнюком О.А.

2.       Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи захисту персональних даних, реєстр. № 2836 від 17.04.2013 р., внесений народними депутатами України Пацканом В.В., Самойленком В.П., Джемілєвим М., Бенюком Б.М., Попеску І.В.,         Гайдошем І.Ф.        

3.       Про щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні (Доручення Голови Верховної Ради України Рибака В.В. про розгляд та внесення пропозицій від 01.04.2013 р., отримано Комітетом 03.04.2013 р.).

4.       Про виїзне засідання Комітету з питання: «Про стан забезпечення прав національних меншин у Закарпатській області» (травень 2013 року).

5.       Про відвідання представниками Комітету спільно з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Київського слідчого ізолятора № 13.

6.       Різне.

 

Перше питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про посилення відповідальності за дискримінацію на расовому, етнічному і релігійному ґрунті, реєстр. № 1042 від 12.12.2012 р., внесений народними депутатами України Голубом О.В., Дзардановим М.С., Присяжнюком О.А.

З даного питання виступила заступник завідувача секретаріату Комітету Чигрин А.В., яка поінформувала членів Комітету, що метою законопроекту є забезпечення реалізації конституційного принципу рівності прав і свобод людини, впровадження державної політики, спрямованої на профілактику та боротьбу з расовою, етнічною та релігійною дискримінацією, посилення відповідальності за дискримінаційні дії.

Чигрин А.В. зазначила, що у законопроекті пропонується визначити основні засади та напрями державної політики протидії дискримінації, об’єкти та суб’єкти дискримінації, механізми протидії дискримінації, моніторинг її проявів, а також посилити відповідальність за дискримінацію на расовому, етнічному і релігійному ґрунті шляхом внесення відповідних змін та доповнень до Кримінального кодексу України. 

Чигрин А.В. поінформувала про висновки до цього законопроекту, що надійшли до Комітету. Так, Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку висловило низку суттєвих зауважень до законопроекту та зазначило, що законопроект містить юридично необґрунтовані пропозиції, тому його прийняття вбачається недоцільним, і запропонувало його відхилити. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини у своєму експертному висновку на зазначений законопроект пропонує, зважаючи на недоліки, його відхилити. Міністерство юстиції України у своєму експертному висновку висловилось за удосконалення існуючих законодавчих механізмів запобігання та протидії дискримінації в Україні, а не прийняття нових законодавчих актів.

В ході обговорення члени Комітету звернули увагу, що у законопроекті не враховано сучасний стан нормативно-правового регулювання у сфері запобігання та протидії дискримінації. Його положення у своїй більшості фактично дублюють приписи базового у цій сфері Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».

В обговоренні цього питання взяли участь: Ємельянова І.І.,       Лутковська В.В., Луценко І.С., Пацкан В.В., Попеску І.В.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про посилення відповідальності за дискримінацію на расовому, етнічному і релігійному ґрунті, реєстр. № 1042 від 12.12.2012 р., внесений народними депутатами України Голубом О.В., Дзардановим М.С., Присяжнюком О.А.,  за результатами розгляду у першому читанні відхилити.

2.      Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову підкомітету з питань міграційної політики, громадянства, статусу іноземців та осіб без громадянства, біженців та у зв’язках з українцями, які проживають за кордоном  Бенюка Богдана Михайловича.

Результати голосування:

«за» - 4 (Бенюк Б.М., Джемілєв М., Луценко І.С., Пацкан В.В.);

«проти» - 1 (Самойленко В.П.);

«утримались» - 2 (Гайдош І.Ф., Попеску І.В.).

 

Друге питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи захисту персональних даних, реєстр. № 2836 від 17.04.2013 р., внесений народними депутатами України Пацканом В.В., Самойленком В.П., Джемілєвим М., Бенюком Б.М., Попеску І.В., Гайдошем І.Ф.

Пацкан В.В. акцентував увагу присутніх, що зазначений законопроект розроблено для забезпечення принципу незалежності органу, який здійснює державний нагляд та контроль за дотриманням вимог законодавства у сфері захисту персональних даних, відповідно до вимог Додаткового протоколу до Конвенції про захист осіб у зв'язку з автоматизованою обробкою персональних даних стосовно органів нагляду та транскордонних потоків даних, а також Директиви Європейського Парламенту та Ради 95/46/ЄС від 24 жовтня 1995 року стосовно захисту фізичних осіб у питаннях обробки персональних даних і вільного обігу цих даних.

Редакція цього законопроекту є результатом опрацювання в Комітеті спільно з представниками Міністерства юстиції України  пропозицій, які були внесені учасниками слухання в Комітеті на тему: «Збір та використання персональних даних про особу в контексті захисту прав людини», які відбулись 10 квітня поточного року.

Метою проекту Закону є визначення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини уповноваженим органом у сфері захисту персональних даних.

В обговоренні цього питання взяли участь: Ємельянова І.І., Луценко І.С., Пацкан В.В., Попеску І.В.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи захисту персональних даних, реєстр. № 2836 від 17.04.2013 р., внесений народними депутатами України Пацканом В.В., Самойленком В.П., Джемілєвим М., Бенюком Б.М., Попеску І.В., Гайдошем І.Ф., включити до порядку денного сесії та за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон.

2.       Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Третє питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні.

Пацкан В.В. проінформував присутніх про доручення Голови Верховної Ради України Рибака В.В. від 01.04.2013 р. щодо внесення пропозицій до розгляду представленої Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Лутковською В.В. щорічної доповіді  про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні.

При розгляді цього питання Комітет виходить з вимог пункту 17 статті 85 Конституції України та статті 18 Закону України "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" відповідно до яких, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини протягом першого кварталу  кожного року представляє Верховній Раді України щорічну доповідь про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні органами державної влади, органами місцевого самоврядування, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності та їх посадовими і службовими особами, які порушували своїми діями (бездіяльністю) права і свободи людини і громадянина, та про виявлені недоліки в законодавстві щодо захисту прав і свобод людини і громадянина.

За щорічною доповіддю Уповноваженого Верховна Рада України приймає постанову.

Провівши попередній аналіз щорічної доповіді Уповноваженого (в обговоренні взяли участь: Джемілєв М., Гайдош І.Ф., Лутковська В.В.,    Пацкан В.В., Самойленко В.П., Терещук В.В.) та на підставі доручення Голови Верховної Ради України щодо звернення Уповноваженого від 28 березня 2013 року про представлення Верховній Раді України щорічної доповіді про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні, Комітет ухвалив наступне рішення.

УХВАЛИЛИ:

1.      Рекомендувати Верховній Раді України включити  розгляд даного питання до порядку денного сесії Верховної Ради України  позачергово (відповідно до пункту 4 частини четвертої статті 20 Регламенту Верховної Ради України).

На пленарному засіданні  Верховної Ради України  передбачити  такий регламент розгляду даного питання:

1) виступ  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини –  20 хвилин;                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

2)  відповіді на запитання народних депутатів України    20 хвилин.

2.      Рекомендувати  Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому проект постанови Верховної Ради України «Про щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан додержання   та захисту прав і свобод людини в Україні», внесену народними депутатами України, членами Комітету.

3.      Доповідачем з цього питання визначити  Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

4.       Висновок Комітету щодо проведеного аналізу представленої щорічної доповіді  про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні направити Уповноваженому Верховної Ради з прав людини Лутковській В.В.

 Результати голосування:

«за» - 6 (Гайдош І.Ф., Джемілєв М., Луценко І.С., Пацкан В.В.,      Попеску І.В., Самойленко В.П.);

Бенюк Б.М. не голосував.

 

Четверте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про виїзне засідання Комітету з питання: «Про стан забезпечення прав національних меншин у Закарпатській області» (травень 2013 року).

З метою оптимізації Плану роботи Комітету на період другої сесії та у зв’язку з підготовкою до проведення парламентських слухань «Стан дотримання прав людини в Україні» (12 червня 2013 р.) та «Українська трудова міграція: стан, проблеми та шляхи їх вирішення» (3 липня 2013 р.),           Пацкан В.В. вніс пропозицію про перенесення дати виїзного засідання.

         УХВАЛИЛИ:

Виїзне засідання Комітету з питання: «Про стан забезпечення прав національних меншин у Закарпатській області» провести в жовтні 2013 року.

Таке рішення було підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

П’яте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про відвідання представниками Комітету спільно з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Київського слідчого ізолятора №13 з метою контролю дотримання прав затриманих в установі.

        УХВАЛИЛИ:

Провести 24 квітня 2013 року відвідання представниками Комітету спільно з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини  Лутковською В.В. Київського слідчого ізолятора № 13 з метою контролю за дотриманням прав затриманих в установі.

Таке рішення було підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                                             Пацкан В.В.

 

 

Секретар Комітету                                                                                        Гайдош І.Ф.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку