ПРОТОКОЛ № 4

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань прав людини, національних меншин

і міжнаціональних відносин

 

                                                                            

                                                                                                                                                                                                           20 березня 2013 року  14.30

                                                                                                                

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Пацкан В.В.

ПРИСУТНІ:

народні депутати України -  Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Герман Г.М., Джемілєв М., Луценко І.С., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В.;

працівники секретаріату Комітету - Сімон В.П., Буждиган В.П., Бузницький Ю.В., Надточій Л.І., Пантєлєєва О.О., Теплюк В.С.

 

ЗАПРОШЕНІ :

 

-        на розгляд першого питання:

         Дзоз Віталіна Олексіївна – народний депутат України (відсутня);

Дніпров Олексій Сергійович – заступник Міністра – керівник Апарату Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України;

 

-        на розгляд другого - третього питань:

Мірошниченко Ігор Михайлович - народний депутат України;

Лутковська Валерія Володимирівна – Уповноважений Верховної Ради України з прав людини;

Пономарьов Сергій Юрійович – представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, заступник начальника Управління з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності;

Филіпішина Оксана Анатоліївна - представник Уповноваженого Верховної Ради України з питань дотримання прав дитини;

Ємельянова Інна Іванівна – перший заступник Міністра юстиції України;

 

-        на розгляд четвертого питання:

         Томенко Микола Володимирович - народний депутат України (відсутній);

 

-        присутні на засіданні:

         Черниш Ілона Борисівна – головний спеціаліст Департаменту забезпечення взаємодії з Верховною Радою України та регіонами Секретаріату Кабінету Міністрів України;

         Кобець Ольга Семенівна – народний депутат України IV скликання, заступник Голови Всесвітньої Координаційної Ради;

         Гірник Іван Олексійович - народний депутат України IV,  V скликань.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.                 Проект Закону про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про захист персональних даних» (щодо дошкільних закладів), реєстр. № 2330 від 19.02.2013 р., внесений народними депутатами України Дзоз В.О., Омельченком В.П., Медяником В.Ю., Сальдом В.В.

2.                 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні, реєстр. № 2342 від 19.02.2013 р., внесений Кабінетом Міністрів України.

3.                 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні, реєстр. № 2342-1 від 05.03.2013 р., внесений народними депутатами України Мірошниченком І.М., Мирним О.Б.

4.                 Проект Закону про внесення змін до статті 20 Закону України «Про рекламу» (щодо заборони використання зображень дітей у політичній рекламі), реєстр. № 1079 від 13.12.2012 р., внесений народним депутатом України Томенком М.В.

5.                 Про направлення проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зазначення в свідоцтві про народження дитини її національності, реєстр. № 1133 від 20.12.2012 р., внесеного народним депутатом України Канівцем О.Л., до Кабінету Міністрів України для надання експертного висновку.

6.                 Про направлення проекту Постанови про внесення змін до Положення про паспорт громадянина України, затвердженого Постановою Верховної Ради України «Про затвердження положень про паспорт громадянина України та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон», реєстр. № 2113 від 28.01.2013 р., внесеного народним депутатом України Канівцем О.Л., до Кабінету Міністрів України для надання експертного висновку.

7.                 Про направлення проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» (щодо заборони подальшого в’їзду в Україну), реєстр. № 2304 від 14.02.2013 р., внесеного народним депутатом України Мочковим О.Б., до Кабінету Міністрів України для надання експертного висновку.

8.       Різне.

 

Перше питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про захист персональних даних» (щодо дошкільних закладів), реєстр. № 2330 від 19.02.2013 р., внесений народними депутатами України Дзоз В.О., Омельченком В.П., Медяником В.Ю., Сальдом В.В.

З даного питання виступив головний консультант секретаріату Комітету Бузницький Ю.В., який доповів членам Комітету, що метою розроблення законопроекту є внесення зміни до Закону України «Про захист персональних даних» шляхом доповнення частини десятої статті 6 Закону України «Про захист персональних даних» новим абзацом, яким визначається, що Порядок обробки персональних даних у сфері освіти і науки затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти і науки, що в свою чергу надасть можливість на законодавчому рівні врегулювати порядок обробки персональних даних у сфері освіти і науки та забезпечить дотримання вимог зазначеного Закону України на державному рівні.

Бузницький Ю.В. поінформував народних депутатів України про висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, згідно якого за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно відхилити.

В ході обговорення членами Комітету було висловлено низку зауважень до законопроекту. Зокрема, закріплення  за окремими центральними органами виконавчої влади (в даному випадку - за Міністерством освіти і науки України) повноваження затверджувати відомчі порядки обробки персональних даних у різних сферах не узгоджується з абзацом першим частини десятої статті 6 Закону. Реалізація цієї законодавчої пропозиції у подальшому уможливить внесення аналогічних за змістом доповнень  до статі 6 Закону, що  призведе до різних підходів в формуванні баз персональних даних та порядку їх використання.

В обговоренні цього питання взяли участь: Герман Г.М., Дніпров О.С., Лутковська В.В., Луценко І.С., Пацкан В.В., Попеску І.В., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1.      Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про захист персональних даних» (щодо дошкільних закладів), реєстр. № 2330 від 19.02.2013 р., внесений народними депутатами України Дзоз В.О., Омельченком В.П., Медяником В.Ю.,     Сальдом В.В.,  за результатами розгляду у першому читанні відхилити.

2.      Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Результати голосування:

«за» - 6 (Бенюк Б.М., Герман Г.М., Джемілєв М., Луценко І.С.,        Пацкан В.В., Шевченко А.В.);

«утримались» - 2 (Гайдош І.Ф., Попеску І.В.).

 

Друге - третє питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні, реєстр. № 2342 від 19.02.2013 р., внесений Кабінетом Міністрів України, та проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні, реєстр. № 2342-1 від 05.03.2013 р., внесений народними депутатами України Мірошниченком І.М., Мирним О.Б.

Урядовий законопроект представила Перший заступник Міністра юстиції України Ємельянова І.І., яка поінформувала членів Комітету, що законопроект № 2342 розроблено на виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України з метою врахування міжнародних стандартів у сфері захисту прав та свобод людини і громадянина, а також висловлених експертами Європейського Союзу та Ради Європи рекомендацій до Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» щодо: визначення термінів, які вживаються у Законі; розширення переліку ознак, дискримінація за якими забороняється; сфери дії Закону; форм дискримінації; повноважень Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Ємельянова І.І. зазначила, що проектом пропонується низка змін до Кодексу законів про працю України, Кримінального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».

Альтернативний законопроект № 2342-1 представив автор, народний депутат України Мірошниченко І.М., який звернув увагу членів Комітету, що проект розроблено для захисту насамперед прав українських громадян та з метою врахування міжнародних стандартів та рекомендацій у сфері захисту прав та свобод людини і громадянина, а також зауважень до Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», висловлених експертами Європейського Союзу та Ради Європи.

Мірошниченко І.М. зазначив, що проектом запропоновані зміни до Кримінального кодексу України та Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».

В ході обговорення законопроекту № 2342 члени Комітету відзначили, що найбільш дискусійним є доповнення до статті 21 Кодексу законів про працю України, згідно з яким в Україні забезпечується рівність трудових прав усіх громадян незалежно, також і від «сексуальної орієнтації». Така законодавча пропозиція не знаходить однозначного сприйняття в українському суспільстві. Громадська думка щодо цього питання дуже поляризована, про що свідчать численні звернення, які надходять як в Комітет, так і на адресу керівництва парламенту.

Народні депутати України зауважили, що всі громадяни рівні у своїх трудових правах, і будь-яка дискримінація в цій сфері є неприйнятною, водночас усвідомлюючи, що невід’ємною складовою трудових відносин у різних сферах праці є обов’язок працівників дотримуватись етики професійної поведінки, норм суспільної моралі.

Члени Комітету висловили зауваження до запропонованих змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо покладання обов’язку доказування на відповідача у разі наведення позивачем фактів, які дозволяють припустити, що мала місце дискримінація. На думку членів Комітету, це формулювання потребуватиме доопрацювання, оскільки є юридично неточним та на практиці може неоднозначно трактуватися.

В ході обговорення законопроекту № 2342-1 члени Комітету звернули увагу, що визначення у проекті «українофобії» як однієї з форм дискримінації, яка полягає в рішеннях, діях або бездіяльності, спрямованих на приниження України як держави, української нації, культури, мови, історії та традицій, та встановлення за такі дії кримінальної відповідальності, буде суперечити конституційним приписам щодо заборони дискримінації усіх форм дискримінації, а саме статті 24 Конституції України, якою, зокрема, встановлено, що не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками етнічного походження.

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Герман Г.М., Ємельянова І.І., Луценко І.С., Мірошниченко І.М., Пацкан В.В.,        Пономарьов С.Ю., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні» реєстр. № 2342 від 19.02.2013 р., поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу; проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобіганню та протидії дискримінації в Україні» реєстр. № 2342-1 від 05.03.2013 р., поданий народними депутатами України Мірошниченком І.М. та Мирним О.Б., за результатами розгляду у першому читанні відхилити.

2.       Співдоповідачем з цього питання визначили Заступника Голови Комітету, Голову підкомітету з питань гендерної рівності Луценко Ірину Степанівну.

Результати голосування:

«за» - 7 (Гайдош І.Ф., Герман Г.М., Джемілєв М., Пацкан В.В.,       Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В.);

«проти» - 2 (Бенюк Б.М., Луценко І.С.).

 

Четверте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до статті 20 Закону України «Про рекламу» (щодо заборони використання зображень дітей у політичній рекламі), реєстр. № 1079 від 13.12.2012 р., внесений народним депутатом України Томенком М.В.

         З даного питання виступила головний консультант секретаріату Комітету Надточій Л.І., яка поінформувала членів Комітету, що законопроектом пропонується внести зміни до статті 20 Закону України «Про рекламу», зокрема встановити заборону на використання зображення дітей в рекламі політичних партій, осіб, які претендують на зайняття виборних посад в органах державної влади та посадових осіб. Крім цього, пропонується заборонити використовувати зображення дітей у соціальній рекламі, розміщеній на замовлення політичних партій, осіб, які претендують на зайняття виборних посад в органах державної влади та посадових осіб.

         В ході обговорення члени Комітету не підтримали зазначену законодавчу ініціативу через те, що юридична невизначеність окремих положень та не чітке визначення норм, запропонованих автором, може призвести до неоднозначного трактування та застосування його на практиці. Крім того, народні депутати України висловили думку, що заборона використання в політичній рекламі зображення політиків із своїми власними дітьми є необґрунтованою.

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Герман Г.М., Лутковська В.В., Луценко І.С., Пацкан В.В., Попеску І.В., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до статті 20 Закону України «Про рекламу» (щодо заборони використання зображень дітей у політичній рекламі), реєстр. № 1079 від 13.12.2012 р., внесений народним депутатом України Томенком М.В., відхилити.

2.       Висновок з цього питання надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, визначеного головним з підготовки даного законопроекту на розгляд Верховної Ради України. 

Результати голосування:

«за» - 8 (Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Герман Г.М., Джемілєв М., Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В.);

«утримались» - 1 (Луценко І.С.).

 

П’яте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про направлення проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зазначення в свідоцтві про народження дитини її національності, реєстр. № 1133 від 20.12.2012 р., внесеного народним депутатом України Канівцем О.Л., до Кабінету Міністрів України для надання експертного висновку.

УХВАЛИЛИ:

Направити проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зазначення в свідоцтві про народження дитини її національності, реєстр. № 1133 від 20.12.2012 р., внесений народним депутатом України Канівцем О.Л., до Кабінету Міністрів України для одержання експертного висновку.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Шосте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про направлення проекту Постанови про внесення змін до Положення про паспорт громадянина України, затвердженого Постановою Верховної Ради України «Про затвердження положень про паспорт громадянина України та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон», реєстр. № 2113 від 28.01.2013 р., внесеного народним депутатом України Канівцем О.Л., до Кабінету Міністрів України для надання експертного висновку.

УХВАЛИЛИ:

Направити проект Постанови про внесення змін до Положення про паспорт громадянина України, затвердженого Постановою Верховної Ради України «Про затвердження положень про паспорт громадянина України та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон», реєстр. № 2113 від 28.01.2013 р., внесений народним депутатом України Канівцем О.Л., до Кабінету Міністрів України для одержання експертного висновку.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Сьоме питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про направлення проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» (щодо заборони подальшого в’їзду в Україну), реєстр. № 2304 від 14.02.2013 р., внесеного народним депутатом України         Мочковим О.Б., до Кабінету Міністрів України для надання експертного висновку.

УХВАЛИЛИ:

Направити проект Закону про внесення змін до Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» (щодо заборони подальшого в’їзду в Україну), реєстр. № 2304 від 14.02.2013 р., внесений народним депутатом України Мочковим О.Б., до Кабінету Міністрів України для одержання експертного висновку.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.,

 

Різне:

 

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Постанови Верховної Ради України про проведення парламентських слухань на тему: «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проблеми і дієві механізми їх вирішення», реєстр. № 2502 від 07.03.2013 р., внесений народними депутатами України Кондратюк О.К., Пацканом В.В., Геращенко І.В., Бережною І.Г.

В ході обговорення законопроекту члени Комітету відзначили, що проведення зазначених парламентських слухань дозволить всебічно обговорити питання забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в Україні, а також напрацювати обґрунтовані рекомендації з порушеного питання, що в свою чергу дасть можливість вивести на якісно вищий рівень функціонуючі механізми забезпечення гендерної рівності та дотримання прав і свобод людини.

В обговоренні зазначеного питання взяли участь: Герман Г.М., Луценко І.С., Пацкан В.В., Попеску І.В., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проблеми і дієві механізми їх вирішення», реєстр. № 2502 від 07.03.2013 р., внесений народними депутатами України Кондратюк О.К., Пацканом В.В., Геращенко І.В., Бережною І.Г., прийняти за основу і в цілому.

2.       Дату проведення зазначених слухань визначити 9 жовтня 2013 року.

3.       Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення було підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про доручення Голови Верховної Ради України Рибака В.В. щодо надання пропозицій до доопрацьованого проекту Порядку денного другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати Верховній Раді України не включати до порядку денного другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання проект Закону про порядок організації і проведення мирних заходів (реєстр. № 0918 від  12.12.2013 р).

Таке рішення було підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про пропозицію народних депутатів України – членів Комітету провести виїзне засідання в Автономній Республіці Крим.

УХВАЛИЛИ:

Доручити Голові Комітету Пацкану В.В. визначити дату та тему виїзного засідання.

Таке рішення було підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                          Пацкан В.В.

 

 

Секретар Комітету                                                                      Гайдош І.Ф.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку