ПРОТОКОЛ № 12

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань прав людини, національних меншин

і міжнаціональних відносин

                                                                           

                         

 

                                                                                                                                                                                                                                    4 липня 2013 року  14.15

                                                                                             

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Пацкан В.В.

Секретарем засідання (у зв´язку з відсутністю  Гайдоша І.Ф.) обрано одноголосно Самойленка В.П.

ПРИСУТНІ:

народні депутати України -  Бенюк Б.М., Джемілєв М., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В., (відсутні - Гайдош І.Ф., Герман Г.М., Луценко І.С.);

працівники секретаріату Комітету - Сімон В.П., Чигрин А.В., Надточій Л.І., Пантєлєєва О.О., Теплюк В.С.

 

ЗАПРОШЕНІ :

-        на розгляд першого питання:

         Чаплига Михайло В’ячеславович – начальник Управління з питань дотримання прав у галузі конституційного та адміністративного права секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

         Калугін Едуард Миколайович – заступник начальника управління  масових та спортивних заходів Департаменту громадської безпеки Міністерства внутрішніх справ України;

         Ляшко Ірина Володимирівна – заступник начальника Управління конституційного та адміністративного законодавства Департаменту конституційного, адміністративного та соціального законодавства Міністерства юстиції України;

         Кагляк Ярослава Олексіївна – головний спеціаліст Управління конституційного та адміністративного законодавства Департаменту конституційного, адміністративного та соціального законодавства Міністерства юстиції України;

         Смокович Михайло Іванович – суддя Вищого адміністративного суду України;

         Лациба Максим Валерійович – представник Українського незалежного центру політичних досліджень;

Камєнєв Михайло Володимирович – заступник голови ГО «Інститут «Республіка»;

         Кондратенко Дмитро – представник ГО «Простір свободи»;

         Прудяк Надія – представник Громадського руху «Відсіч»;

         Свистович Михайло - представник Громадського руху «Відсіч»;

Чемерис Володимир Володимирович – голова правління ГО «Інститут «Республіка»;

         Чепура Катерина – представник Громадського руху «Відсіч».

                 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.                 Про проект Закону «Про свободу мирних зібрань».

2.       Про план роботи Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та секретаріату Комітету на вересень 2013 року – січень 2014 року.

         3.       Про пропозиції Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин до проекту порядку денного третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.

4.       Різне.

 

Перше питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону «Про свободу мирних зібрань».

Пацкан В.В. поінформував присутніх на засіданні, що відповідно до рішення Комітету, прийнятого 5 червня 2013 року, проект Закону «Про свободу мирних зібрань» зареєстрований в Апараті Верховній Раді України (реєстр. № 2508а від 04.07.2013 р.) за поданням народних депутатів України Шевченка А.В., Мірошниченка Ю.Р., Немирі Г.М., Тігіпко С.Л., Гайдоша І.Ф., Джемілєва М., Самойленка В.П., Луценко І.С.

Текст зазначеного законопроекту підготовлений робочою групою, до складу якої входили народні депутати України, представники органів виконавчої та судової влади, представники громадських організацій. Під час підготовки тексту законопроекту залишились окремі питання, щодо яких членами робочої групи не досягнуто консенсусу. Зокрема, щодо строків сповіщення органів державної влади і органів місцевого самоврядування про проведення мирного зібрання, віку організаторів мирного зібрання,  визначення окремих зобов’язань органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підстав для обмеження свободи мирних зібрань.

В той же час, подання законопроекту за реєстраційним № 2508а від 04.07.2013 р. не виключає можливості іншим суб’єкта права законодавчої ініціативи внести альтернативний до нього законопроект відповідно ст. 100 Регламенту Верховної Ради України.

В обговоренні взяли участь: Бенюк Б.М., Камєнєв М.В., Лациба М.В., Ляшко І.В., Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П., Свистович М., Смокович М.І., Чаплига М.В., Чемерис В.В., Чепура К., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

Інформацію Голови Комітету Пацкана В.В. про проект Закону «Про свободу мирних зібрань» взяти до відома.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Друге питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про план роботи Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та секретаріату Комітету на вересень 2013 року – січень 2014 року.

З даного питання виступила заступник завідувача секретаріату Комітету Чигрин А.В., яка поінформувала членів Комітету, що за дорученням Голови Верховної Ради України Рибака В.В. підготовлено план роботи Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та секретаріату Комітету на вересень 2013 року – січень 2014 року та доповіла членам Комітету його основні положення.

В обговоренні зазначеного питання взяли участь всі присутні на засіданні члени Комітету.

         УХВАЛИЛИ:

Схвалити план роботи Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та секретаріату Комітету на вересень 2013 року – січень 2011 року (додається).

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Третє питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про пропозиції Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин до проекту порядку денного третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.

З даного питання виступила заступник завідувача секретаріату Комітету Чигрин А.В., яка поінформувала народних депутатів України про перелік законопроектів, з опрацювання яких Комітет визначений головним і які пропонуються до включення до проекту порядку денного третьої сесії, а також законопроекти, які Комітет може пропонувати не включати до порядку денного сесії.

         УХВАЛИЛИ:

Схвалити пропозиції Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин до проекту порядку денного третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Різне:

 

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про звернення Голови Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності  Кириленка В.А. щодо визначення головним з підготовки до розгляду проекту Постанови Верховної Ради України  «Про визнання геноциду вірменського народу», реєстр. № 2254а від 06.06.2013 р., Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

В ході обговорення народні депутати України відзначили, що до предмету відання Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин віднесені, зокрема, етнонаціональна політика, міжнаціональні відносини, права корінних народів і національних меншин в Україні. Натомість питання, які пропонується врегулювати у проекті Постанови реєстр. № 2254а, не стосуються міжнаціональних відносин в Україні, а зачіпають міждержавні відносини. У зв’язку з цим члени Комітету запропонували головним з підготовки до розгляду вищезазначеного проекту Постанови визначити Комітет Верховної Ради України у закордонних справах.

Також члени Комітету висловили застереження щодо доцільності  включення проекту Постанови Верховної Ради України «Про визнання геноциду вірменського народу» реєстр. № 2254а до порядку денного сесії, оскільки його прийняття або розгляд Верховною Радою України  може призвести до напруження у сфері зовнішніх зносин України.

УХВАЛИЛИ:

Внести пропозицію Голові Верховної Ради України Рибаку В.В. про визначення головним з підготовки до розгляду проекту Постанови Верховної Ради України  «Про визнання геноциду вірменського народу», реєстр. № 2254а від  06.06.2013 р., Комітет Верховної Ради України у закордонних справах.

Результати голосування:

 «за» - 5 (Бенюк Б.М., Джемілєв М., Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П.);

«утримався» - 1 (Шевченко А.В.).

 

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про відзначення Почесною грамотою Верховної Ради України ПОЛТАВСЬКОГО Володимира Володимировича,  помічника-консультанта народного депутата України.

УХВАЛИЛИ:

Внести подання Голові Верховної Ради України про нагородження ПОЛТАВСЬКОГО Володимира Володимировича, помічника-консультанта народного депутата України Почесною грамотою Верховної Ради України за активну участь у законотворчій діяльності, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та у зв’язку  з 50-річчям від дня народження.

Таке рішення підтримали одноголосно усі присутні на засіданні члени Комітету.

        

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                                    Пацкан В.В.

 

 

Секретар Комітету                                                                               Самойленко В.П.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку