Комітетські слухання на тему: «Стан реалізації Національної стратегії у сфері прав людини щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях України, звільнення заручників та відновлення їхніх прав»

Опубліковано 18 квітня 2018, о 19:02

Сьогодні Комітет ВРУ з прав людини провів комітетські слухання на тему: «Стан реалізації Національної стратегії у сфері прав людини щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях України, звільнення заручників та відновлення їхніх прав».


“Сьогодні на прохання багатьох громадських організацій, включаючи Гельсінську Спілку з прав людини, ми проводимо комітетські слухання, під час яких проаналізуємо причини неналежного виконання Національної стратегії у сфері захисту прав людини щодо захисту прав ВПО та осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях України, і спробуємо запропонувати необхідні зміни до стратегії з метою приведення ії у відповідність до актуальних проблем сьогодення у цій сфері»,- наголосив Голова Комітету Григорій Немиря, відкриваючи слухання.


Він окреслив проблеми щодо захисту прав і свобод цих категорій громадян України та зауважив, що Уряд України усунувся від вирішення проблем ВПО на законодавчому рівні та проводить дискримінаційну політику по відношенню до цих людей. У цьому зв‘язку Григорій Немиря нагадав про постанови КМУ № 365, 505, 136 та інші, що не відповідають законодавству України і є відверто дискримінаційними по відношенню до вимушених переселенців та громадян, України, які залишилися на тимчасово окупованій території, і  заявив про блокування розгляду у парламенті Проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян, реєстр. № 6692, та Проекту Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян), реєстр. № 6240.


Григорій Немиря повідомив, що неодноразово піднімав це питання на засіданнях Погоджувальної Ради ВРУ і був змушений звернутися до Єврокомісара з питань розширення та європейської політики сусідства Йоганнеса Хана  з проханням сприяти внесенню до порядку денного ВРУ законопроекту № 6692.


«У  своїй відповіді  Єврокомісар наголосив, що ЄС приділяє особливу увагу ситуації з правами людини на тимчасово непідконтрольних уряду територіях Донецької та Луганської областей, а також гуманітарній ситуації, зокрема вздовж лінії зітнення та на тимчасово непідконтрольних територіях. Це включає і виплату пенсій. У цьому питанні ЄС підтримує заклики невідкладно вирішити існуючи проблеми», повідомив Голова Комітету.


Він підкреслив, що «згідно з керівними принципами ООН, вимушені переселенці мають користуватися тими ж правами і свободами, як й інші громадяни України».


У свою чергу Заступник міністра юстиції Сергій Петухов заявив, що з моменту ухвалення Національної стратегії  міністерство юстиції контролює її виконання державними органами України та повідомив, що з 39 пунктів, які стосуються ВПО, виконано лише 21 пункт.


«Частина стратегії, яка стосується захисту прав і свобод ВПО, певним чином застаріла. Зараз ми разом з громадськими організаціями напрацьовуємо необхідні зміни та представимо їх найближчим часом»,- сказав він.


За словами Керівника експертної групи  Мінсоцполітики Тетяни Матюх, «питання виплати пенсій вимушеним переселенцям перебуває під контролем міністерства соціальної політики, яке прислухається до критики у цій сфері від міжнародних та громадських організацій».


Омбудсмен Людмила Денисова наголосила, що «вимушені переселенці мають користуватися такими ж правами і свободами, як й інші громадяни України, а не стояти в чергах на КПВВ для отримання пенсій», та закликала скасувати дискримінаційні постанови уряду стосовно вимушених переселенців.


Обговорювалися і житлові проблеми вимушених переселенців. У цьому зв‘язку народний депутат Наталія Веселова зазначила, що наразі 90% вимушених переселенців мають житлові проблеми і потребують на допомогу держави для ії вирішення.


«Ми дуже довго очікували на створення спеціального органу, який би опікувався проблемами вимушених переселенців. Нарешті було створено профільне міністерство, але досі відсутня державна стратегія у цій сфері»,- зазначила вона.


«Я сподіваюся, що нарешті державні органи влади почнуть розглядати ВПО як громадян України, які потребують на допомогу та захист їхніх прав і свобод».


Йшлося і про звільнення заручників та надання їм медичної, психологічної та грошової допомоги від держави (у розмірі 100 тисяч гривень).


Виконавчий директор БФ «Восток SOS” Олександра Дворецька закликала Уряд України ухвалювати щодо звільнених заручників не популістичні, а реально діючи постанови.


У свою чергу Заступниця представника УВКБ ООН в Україні Ноель Калхун закликала Уряд України пришвидшити ухвалення постанови щодо упорядкування робити КПВВ, а ВРУ ухвалити законопроект про гуманітарне розмінування.


Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко подякував Комітету за проведення слухань та закликав при внесення змін до Національної стратегії керуватися пріоритизацією проблем - виборчі права ВПО, їхнє соціальне забезпечення, та визначення статусу осіб, які перебувають на непідконтрольних територіях, і визначенням терміну виконання цих пунктів.


«Має бути політична воля для вирішення існуючих проблем, а не розмови про відсутність механізмів. Люди на непідконтрольних територіях повинні відчувати себе громадянами України»,- сказав він.


Крім того, Григорій Немиря висловив обурення, що на цих слуханнях Уряд України не був представлений  жодним міністром, зокрема міністром соціальної політики, міністром з питань ВПО, та профільним віце-прем'єр-міністром.


«Представники Кабміну ігнорують заходи Комітету, незважаючи на неодноразові запрошення. Так, наприклад міністр соціальної політики не приходить на слухання, які стосуються соціальної політики. Мене обурює, що ми не можемо отримати прямі відповіді від міністрів, які були запрошені на слухання і не прийшли»,- сказав він та повідомив, що звернеться до прем‘прем'єр-міністра з цього приводу.


У слуханнях брали участь представники уряду, народні депутати, представники громадських організацій та експерти.






Відеотрансляція слухань:




Повернутись до списку публікацій

Версія для друку