Круглий стіл на тему: «Обробка чутливих персональних даних: український контекст та міжнародні стандарти»

Опубліковано 06 квітня 2021, о 15:00
 6  квітня 2021 року Комітет провів круглий стіл на тему: «Обробка чутливих персональних даних: український контекст  та міжнародні стандарти». Відкриваючи  захід Голова Комітету  Дмитро Лубінець, зокрема зазначив,  що обговорення   зазначених важливих питань є  черговим кроком в низці заходів  Комітету, спрямованих на розробку та обговорення нової редакції Закону України "Про захист персональних даних". Підготовка нової редакції  законопроекту актуалізувалась  після  прийняття у травні 2018 року  Радою  Європи  рішення про модернізацію положень Конвенції про захист фізичних осіб у зв'язку з автоматизованою обробкою персональних даних, стороною якої є Україна. Перед нашою державою постало питання щодо необхідності  оновлення чинного законодавства у сфері захисту персональних даних, з врахуванням всіх викликів , які наразі існують.

   Законопроект розробляється  робочою групою, створеною  за  ініціативою    голови підкомітету  з прав людини Тарасенка Тараса Петровича за участю представників органів державної влади, фахових експертів та представників  громадських і міжнародних організацій, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та представниками  інших  Комітетів.  Обговорення одного із аспектів нового законопроекту захист чутливих персональних даних викликало  великий інтерес,   як у органів державної влади так в представників громадськості. В засіданні також  взяли  участь представники судової гілки влади, науковці, експерти. Захист чутливих   персональних даних безпосередньо пов’язано з реалізацією права на недоторканність приватного життя. Розвиток інформаційних технологій та інтерес до прав людини зробили необхідним встановлення чітких правил, що стосуються персональних даних. На сьогоднішній день питання захисту персональних даних постає особливо гостро для державних установ та організацій, які в силу своєї діяльності агрегують та використовують  відомості про фізичну особу.

   В ході обговорення акцентувалась увага  на дискусійних питаннях законопроекту, зокрема  щодо запровадження спеціального режиму захисту права на приватність в цифровій сфері, обробки психометричних та    біометричних даних, а  також  посилення захисту  чутливих персональних даних з врахуванням  прогресивних світових практик.

    Голова підкомітету Тарас Петрович Тарасенко  наголосив на важливості проведеного обговорення та поінформував, що даний законопроект буде  доопрацювано з врахуванням  внесених пропозицій та поданий на реєстрацію до Верховної Ради України  30 квітня 2021 року.   
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку