Круглий стіл на тему: «Особи без громадянства та адміністративна процедура отримання свідоцтва про народження і про смерть особами з тимчасово окупованих територій»

Опубліковано 06 листопада 2019, о 16:46

6 листопада 2019 р. у Комітеті відбувся круглий стіл на тему: «Особи без громадянства та адміністративна процедура отримання свідоцтва про народження і про смерть особами з тимчасово окупованих територій».

Відкриваючи захід голова підкомітету з питань прав людини, народний депутат України Тарас Тарасенко зазначив, що у зв’язку з окупацією частини території України у громадян України виникла низка проблем у реалізації своїх прав, зокрема – проблема з отриманням документів, що підтверджують факт народження чи смерті особи на тимчасово окупованій території.

«За період з 2016 р. по 2019 р. відділами державної реєстрації актів цивільного стану зареєстровано 18822 фактів народження, що відбулись на тимчасово окупованій території Донецької області, та 8631 – Луганської області. Також за вказаний період було зареєстровано 33446 фактів смерті, що відбулись на тимчасово окупованій території Донецької області, та 19299 фактів смерті, що відбулись на тимчасово окупованій території Луганської області», - повідомив Тарас Тарасенко.

Старший радник з юридичних питань Агентства ООН у справах біженців Юг Біссо поінформував учасників заходу, що Агентство ООН у справах біженців займається питаннями безгромадянства та має відповідний мандат ще з 1974 року. «Людина без громадянства не має документів, не має прав та можливостей себе проявити. Ці люди ізольовані та маргіналізовані. За статистикою УВКБ ООН у світі існує десять мільйонів людей без громадянства, третина з яких – діти», - зазначив Юг Біссо.

Адвокатський координатор Всеукраїнської благодійної фундації «Право на захист» Дарина Толкач зауважила, що ситуація з конфліктом на Донбасі фактично спровокувала цікавість до проблематики безгромадянства. «Проблема безгромадянства не є для України новою, адже Україна за різними підрахунками налічує до 35 тисяч осіб без громадянства, які фактично не можуть користуватися жодним з прав, мати доступ до жодних послуг, соціальних, адміністративних, на рівні з іншими громадянами або іноземцями, які проживають на території України», повідомила Дарина Толкач. «Які соціальні групи утворюють ці 35 тисяч осіб без громадянства? Однією з причин безгромадянства є розвал країн. Після розвалу Радянського Союзу чимала кількість людей за якихось різних причин не отримали громадянство жодної з країн, які утворилися в результаті розпаду Радянського Союзу. До цієї групи відноситься і ромське населення і безхатченки. І величезну частину цієї групи становлять особи, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі і не були документовані належним чином при відбутті покарання і при звільненні з місць позбавлення волі».

В ході заходу учасники круглого столу обговорили коло питань, що потребують врегулювання. Зокрема, це врегулювання проблематики осіб, які вже є особами безгромадянства, а також врегулювання та створення адекватних процедур документування тих осіб, які знаходиться під ризиком безгромадянства.

У заході взяли участь: народні депутати України Тарас Тарасенко, Рустем Умеров, Іван Калаур, Олексій Кузнєцов, Мустафа Джемілєв, старший радник з юридичних питань Агентства ООН у справах біженців Юг Біссо, Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Андрій Мамалига, заступник міністра юстиції України Валерія Коломієць, представники органів державної влади, міжнародних та громадських організацій, засобів масової інформації.




Повернутись до списку публікацій

Версія для друку