Круглий стіл на тему: «Забезпечення гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права - вагомий крок на шляху захисту прав людини»

Опубліковано 24 квітня 2018, о 16:30
 

Сьогодні Комітет ВРУ з прав людини спільно з ГО «Центр Громадянських Свобод» провів «круглий стіл» на тему: «Забезпечення гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права - вагомий крок на шляху захисту прав людини».

В ході заходу обговорювалися проблеми щодо порушення прав людини, які мали місце під час Революції Гідності, а також відсутність захисту прав людини на тимчасово окупованих територіях АРК Крим та окремих районах Донецької та Луганської областей, під час збройного конфлікту з Російською Федерацією, та, у зв’язку з цим,  необхідність змін у кримінальному законодавстві України та запровадження відповідальності за злочини проти людяності, воєнні злочини, агресію та геноцид.

“Це не перший круглий стіл на цю тему. Але він є надзвичайно важливим у сьогоднішньому контексті. Україна підписала Римський Статут, ВРУ вже двічі приймала постанову про визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду, але досі наша держава на ратифікувала Римський Статут»,- наголосив Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря.

«Зараз ми маємо військовий конфлікт на Сході України і, як наслідок, велику кількість цивільного населення, яка постраждала. У ситуації, що склалася, ми повинні не лише пояснювати важливість ратифікації для України Римського Статут, а й використовувати існуючи інструменти та створювати нові».

У цьому зв’язку він повідомив, що на виконання  Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року Міністерством юстиції України за участі науковців та експертів громадянського суспільства, зокрема Центру громадянських свобод,  напрацьовано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права». Ним передбачається встановити кримінальну відповідальність за злочини проти людяності. 

Григорій Немиря також повідомив, що на 16 листопада цього року у Києві запланований 40-й форум міжнародної організації «Парламентарі за Глобальні дії"  (PGA), яка є найбільшою транснаціональною мережею членів парламентів (1300 членів) з усіх регіонів світу (з понад 142 країн) та одним з пріоритетів діяльності якої є підтримка ефективного функціонування Міжнародного кримінального суду (МКС) і подолання безкарності, а також питання ратифікації Римського статуту МКС. Він висловив сподівання, що до того часу зазначений законопроект  щодо забезпечення гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права буде ухвалений у другому читанні та наголосив, що Комітет ВРУ з прав людини буде робити для цього усе можливе.

Заступниця Голови Центру громадянських свобод Олександра Романцова наголосила, що Центр документує не лише порушення прав людини, а й міжнародні злочини на території Криму та на тимчасово окупованій частині території Донбасу та підкреслила, що українське законодавство поки ще не готове відкривати провадження у цих злочинах.

Президент Європейського комітету з питань запобігання катуванням Микола Гнатовський  відзначив важливість розробки законопроекту щодо забезпечення гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права та закликав до його ухвалення найближчим часом. 

Окрім того, він зазначив, що після того, як Україна двічі визнала юрисдикцію МКС, усі спроби відкласти ратифікацію Римського Статуту виглядають вкрай несерйозно. 

«Наша держава повинна ратифікувати Римський Статут якомога скоріше»,- сказав Микола Гнатовський.

Один з авторів законопроекту, Доцент кафедри кримінального права та кримінології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат юридичних наук Костянтин Задоя детально поінформував присутніх про процес розробки законопроекту, запропоновані зміни та їхні наслідки.
У заході брали участь народні депутати України, представники органів державної влади, наукового середовища, громадських та міжнародних організацій.


Відеотрансляція круглого столу:





Повернутись до списку публікацій

Версія для друку