Круглий стіл на тему: «Міжнародний кримінальний суд: досвід Грузії»

Опубліковано 21 квітня 2015, о 14:33

Сьогодні Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин спільно з громадською організацією «Платформа «Правозахисний порядок денний" провів круглий стіл на тему: «Міжнародний кримінальний суд: досвід Грузії». 

         "Злочини проти людства, воєнні злочини, злочин агресії підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. Саме тому, останнім часом в Україні активізувались дискусії щодо приєднання до Римського статуту та Міжнародного кримінального суду. Але ця тема не є новою",- наголосив Голова Комітету Григорій Немиря, нагадавши, що це питання  обговорювалося під час переговорів щодо підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

"Так, згідно зі статтею 8 Угоди про асоціацію Україна взяла на себе зобов'язання приєднатися до Міжнародного кримінального суду. Ми повинні нарешті припинити озиратися на Росію у цьому питанні та виконати свої зобов'язання: ратифікувати Римський Статут та приєднатися до Міжнародного кримінального суду".

         Представник  «Центру громадянських свобод" Ірина Думич нагадала, що Верховна Рада України вже двічі, починаючи з лютого минулого року, зверталась до Міжнародного кримінального суду з заявами про визнання його юрисдикції. У лютому 2014 року  - з метою притягнення до кримінальної відповідальності у Міжнародному кримінальному суді вищих посадових осіб України щодо передбачених статтеюРимського статуту Міжнародного кримінального суду злочинів проти людяності під час мирних акцій протестів громадян, що мали місце в Україні у період з 30 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року. І у лютому 2015 року щодо скоєних злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації та керівниками терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР", які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян, починаючи з 20 лютого 2014 року і по теперішній час.

         Експерт Міжнародної федерації з прав людини Алекс Презанті (Швейцарія) наголосив, що "приєднання до Міжнародного кримінального суду - це можливість проведення незалежного об'єктивного розслідування без політичної заангажованності, на відміну від розслідування на національному рівні".

"Найбільшим успіхом Міжнародного кримінального суду є не кількість засуджених, а кількість тих, хто злякався вироку суду і не скоїв злочин",- підкреслив він.

"Верховна Рада прийняла постанову, в якій звернувся до Кабінету Міністрів України та до Генеральної Прокуратури України з вимогою зібрати докази агресії Росії на території України для подальшого звернення до Міжнародного кримінального суду. Уряд України має якогомога скоріше діяти у цьому напрямі",- зазначив колишній Урядовий Уповноважений Грузії в Європейському суді, експерт Міжнародного партнерства за права людини Сімон Папуашвілі.

"Ми вважаємо, що ратифікувавши Римський статут Україна наблизиться до європейських стандартів, як це визначено в Угоді про асоціацію"., - додав він.

У свою чергу Координатор міжнародних програм  ГО «Центр громадянських свобод» Олександра Делеменчук наголосила: "Якщо Україна буде остерігатися ратифікації Римського Статуту, то десятки тисяч або навіть мільйони наших громадян залишаться без правосуддя".

         Омбудсмен України Валерія Лутковська заявила про свою підтримку ратифікації Римського Статуту через міжнародні зобов'язання України та як можливість для нашої держави отримати об'єктивне розслідування злочинів проти українців і  надати відповідь на агресію Російської Федерації.

У заході, який відбувся за підтримки Міжнародного партнерства за права людини, «Центру громадянських свобод і програми “Права людини та правосуддяМіжнародного фонду “Відродження, брали участь експерти-доповідачі з Грузії, народні депутати України, представники Уряду, РНБО, Адміністрації Президента, Генеральної прокуратури України, СБУ, суддівського корпусу, наукової спільноти , громадськості.

 

 

                
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку