Круглий стіл на тему: «Моделі співпраці національних і міжнародних органів щодо розслідування міжнародних злочинів, а також їх судового розгляду»

Опубліковано 15 жовтня 2015, о 14:21

Сьогодні Комітет Верховної Ради України з прав людини спільно з платформою правозахисних організацій «Правозахисний Порядок Денний» та  за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” провели експертний круглий стіл на тему: «Моделі співпраці національних і міжнародних органів щодо розслідування міжнародних злочинів, а також їх судового розгляду».

 «В українському суспільстві є сталий запит на реформування системи кримінальної юстиції та забезпечення права на справедливий суд, невідворотність покарання. Ця невідворотність мала б бути  продемонстрована на прикладі розслідування подій, пов’язаних з масовим розстрілом людей на Майдані Незалежності під час Революції Гідності, але до цього часу жоден винний не притягнутий до відповідальності», - сказав Голова Комітету Григорій Немиря, відкриваючи засідання круглого столу.

За його словами,  суспільство також очікує, що будуть притягнуті до відповідальності  і ті, хто сьогодні скоїв військові злочини в ході агресії Російської Федерації проти України.

«У цьому контексті українській державі недостатньо визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду щодо вчинення злочинів проти людяності та воєнних злочинів, потрібно зробити наступний крок і ратифікувати Римський статут", - додав Григорій Немиря.

Під час круглого столу було презентовано дослідження існуючих моделей співпраці національних і міжнародних органів щодо розслідування міжнародних злочинів та відбувся обмін думками щодо створення адаптивної моделі для України.

Цей круглий стіл став продовження низки спільних заходів Комітету і платформи правозахисних організацій «Правозахисний Порядок Денний», які продовжують публічне обговорення питання щодо механізмів ефективної співпраці національних та міжнародних органів у розслідувані злочинів проти людяності, воєнних злочинів, а також їх подальшого судового розгляду.

У заході брали участь народні депутати України, представники СБУ, ГПУ, МВС, міжнародні та українські експерти, зокрема, представники Правової Ініціативи Відкритого Суспільства (ПІВС): Джеймс Голдстон, виконавчий директор Правової Ініціативи Відкритого Суспільства, колишній прокурор Міжнародного кримінального суду та Ерік Вітте, керівник програми щодо національного судочинства за найтяжчі злочини ПІВС.

 

 

                                

 

                                                    

 

                                                    

 

                                                  
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку