Круглий стіл на тему: "Вдосконалення законодавства про реабілітацію жертв політичних репресій. Проблеми та перспективи"

Опубліковано 12 травня 2016, о 13:33

12 травня 2016 року Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин спільно з Українським інститутом національної пам’яті та Програмою «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво» провів круглий стіл на тему: «Вдосконалення законодавства про реабілітацію жертв політичних репресій. Проблеми та перспективи».

У заході взяли участь Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, директор Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво» Ігор Когут, , представники центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, комісій з питань поновлення прав реабілітованих, товариств політичних в’язнів та репресованих, інших громадських організацій, науковці.

Начальник управління у справах ветеранів та учасників АТО Міністерства соціальної політики України Олександра Тарасова ознайомила учасників круглого столу з станом справ щодо реалізації державної політики України у цій сфері. З аналізом сучасного законодавства щодо реабілітації жертв політичних репресій на Україні виступив директор галузевого архіву СБУ, менеджер групи Реанімаційний пакет реформ «Політика національної пам’яті» Андрій Когут. Про законодавчі ініціативи щодо внесення змін до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» учасників заходу поінформував народний депутат України Юрій Шухевич, автором і ініціатором внесення яких він є.

Найбільше увага учасників круглого столу була прикута до проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні», презентованого Українським інститутом національної пам’яті.

Виступаючі озвучили цілу низку проблемних питань, які потребують вирішення на законодавчому рівні, та висловили своє бачення щодо їх врегулювання, зокрема щодо перегляду порядку і розмірів компенсаційних виплат реабілітованим, підвищення їм пенсій, визначення правового статусу осіб, які в дитинстві потерпіли від політичних репресій, та гарантій їх соціального захисту.

  Перший заступник Голови Комітету Валерій Пацкан запевнив всіх учасників, що подані пропозиції щодо вдосконалення законодавства про реабілітацію жертв політичних репресій будуть проаналізовані,  узагальнені та використані Комітетом у законопроектній роботі.

 


IMG_1143

 

 

IMG_1189
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку