Круглий стіл щодо використання механізмів МКС для захисту інтересів України в міжнародних судах

Опубліковано 19 грудня 2016, о 12:04

Сьогодні Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин провів круглий стіл на тему: «Використання механізмів  Міжнародного кримінального суду  для захисту інтересів України в  міжнародних судах».

 

"В умовах неоголошеної війни питання ратифікації Римського Статуту та тісної співпраці з Міжнародним кримінальним судом - це не лише питання справедливості, це стосується встановлення миру у нашій державі",- сказав Григорій Немиря.


"Справжній мир не можливий без справедливості, а справедливість не можлива, коли безкарними залишаються ті, хто стоїть за злочинами проти людяності, злочином агресії".


Григорій Немиря наголосив, що Україна вже двічі зверталася до МКС з проханням визнання його юрисдикції щодо злочинів, скоєних під час Революції Гідності (2014 рік), та злочинів, пов'язаних з анексією Криму і окупацією частини Донбасу (2015 рік).

 

За його словами, під час візиту до Сенегалу цього місяця він мав зустріч з прокурором Міжнародного Кримінального Суду (МКС) Фату Бенсудою, під час якої йшлося про результати попереднього вивчення офісом прокурора двох звернень України до МКС.

 

Григорій Немиря також нагадав, що зобов'язання щодо  ратифікації  нашою державою Римського Статуту є частиною Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

 

"Усі 28 держав-членів ЄС входять до МКС. Я сподіваюся, на пришвидшення ратифікації Римського статуту нашою державою. Це буде свідчити про наближення України до  ЄС не на словах, а на ділі",- підкреслив Григорій Немиря.

 

Під час круглого столу відбулося експертне дослідження перспектив розгляду Міжнародним кримінальним судом потенційних міжнародних злочинів, які були вчинені під час протестів Євромайдану, в окупованому Криму і в ході збройного конфлікту на Донбасі, та створення в національному законодавстві механізмів ефективної співпраці з Міжнародним кримінальним судом.


Начальник    Департаменту    спецрозслідувань    ГПУ  Сергій    Горбатюк 

поінформував про співпрацю правоохоронних органів України з МКС, зокрема щодо двох звернень України до МКС, зазначивши, що, на жаль, внаслідок нещодавнього реформування ГПУ, було зменшено кількість співробітників, які займаються цими справами. 

 

"Влада не захищає права людей в анексованому Криму та на окупованому Донбасі. Тому і відбувається зволікання з ратифікацією Римського Статуту та приєднанням до МКС. Влада добре розуміє, що їй теж доведеться відповідати",- сказав народний депутат Сергій Тарута.

 

Народний депутата Наталія Веселова закликала владу нарешті визнати, що вимушені переселенці та громадяни України, які залишилися в анексованому Криму та на тимчасово окупованій території Донбасу, є постраждалими та заручниками. 

 

Віталій Набухотний, юрист ГО "Регіональний центр прав людини", повідомив, що його організація займається збором доказів щодо вимушеного переселення людей з Криму до Росії.  Частина доказів вже була передана до МКС у листопаді цього року.

 

У круглому столі брали участь  Член Комітету Рефат Чубаров, народні депутати, тимчасово виконуючий обов'язки Директора департаменту міжнародного права МЗС України Олександр Гіренкопредставники органів державної влади, Голова правління    ГО    «Центр   громадянських   свобод»    Матвійчук   Олександра,   громадських та міжнародних організацій.

 

Нагадаємо, що зазначений захід проводиться за наслідками візиту делегації правозахисників та офіційної делегації Генеральної прокуратури України до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі, де були передані подання до МКС по Євромайдану, Криму та Донбасу.

 

FullSizeRender 2

 

 

FullSizeRender3
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку