Експертний круглий стіл з питання законодавчого врегулювання проблеми подвійного (множинного) громадянства

Опубліковано 23 березня 2017, о 14:36

Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин провів засідання експертного «круглого столу» з питання законодавчого врегулювання  проблеми подвійного (множинного) громадянства.

 

Під час роботи круглого столу відбулося попереднє експертне обговорення проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо реалізації права змінити громадянство, реєстр. № 6175, внесеного Президентом України та визначеного як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою України, а також інших зареєстрованих у Верховній Раді законопроектів, які стосуються проблеми подвійного (множинного) громадянства.


"Великий суспільний резонанс викликали зміни до закону України про громадянство, запропоновані Президентом України. Тому, перш ніж розглядати питання, які стосуються долі мільйонів людей, важливо провести ґрунтовне експертне обговорення, щоб врахувати думку всіх",- сказав  Голова Комітету Григорій Немиря. 

 

Він повідомив, що 17 березня у зв'язку з численними зверненнями від громадян України, громадських організацій, діаспори та ЗМІ на сайті Комітету та на сайті Верховної Ради України Комітет ВРУ з прав людини оприлюднив  роз'яснення щодо процедури розгляду Проекту Закону № 6175  та альтернативних законопроектів:

 http://kompravlud.rada.gov.ua/kompravlud/control/uk/publish/article?art_id=57369&cat_id=45376

http://rada.gov.ua/news/Novyny/141718.html

 

Крім того, на сайті Комітету створено окремий розділ для публікації  звернень від громадян України, громадських організацій та діаспори з вищезазначеного питання: 

(http://kompravlud.rada.gov.ua/kompravlud/control/uk/publish/article?art_id=57380&cat_id=57379).


Григорій Немиря також підкреслив, що, незважаючи на надзвичайний тиск з вимогою порушити закон про регламент ВРУ, Члени Комітету заявили, що будуть розглядати дані законодавчі ініціативи тільки відповідно до вимог законодавства України. Він зауважив, що позиція Членів Комітету полягає в тому, що державні службовці, включаючи Президента, Членів КМУ та народних депутатів, повинні мати одне громадянство- громадянство України. При цьому відповідні законодавчі ініціативи не повинні зачіпати права пересічних громадян України і арбітражно позбавляти їх громадянства України.


У свою чергу Перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан повідомив, що наразі  президентський законопроект доопрацьовується, і відповідні зміни будуть подані до парламенту найближчим часом.

 

"Наша держава говорить, що вона є правовою. Якщо в Конституції написано, що ніхто не може позбавити громадянства України, то так і має бути. Якщо ми підзаконними актами почнемо вносити зміни до Конституції, то це нас далеко заведе",- сказав Член Комітету Василь Брензович.

Директор Представництва СКУ в Україні Касянчук Сергій  подякував Голові Комітету за проведення круглого столу та наголосив, що, оскільки це рішення торкається життя мільйонів громадян України, тому важливо дотримуватися законодавства й усіх необхідних процедур при розгляді цієї законодавчої ініціативи та залучати громадськість і експертів до обговорення. 

"Якщо ми хочемо боротися з корупцією, то потрібно вносити зміни до закону про державну службу, а не чіпати закон про громадянство", - сказав він. 

 

"Замість того, щоб прибрати загрози національній безпеці, цей законопроект створює ще більшу", - наголосила головний науковий Співробітник сектору проблем людського розвитку відділу соціальної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Олена Малиновська.

 

Експерт Валентина Суботенко заявила, що для того, щоб запобігти ситуації, коли особи з множинним громадянством знаходяться на державній службі, потрібно вносити зміни до Конституції України, щоб побороти корупцію, потрібно вносити зміни в закони з протидії корупції.

 

"Залиште в спокої закон по громадянство, який відповідає усім міжнародним нормам у цій сфері",- сказала вона. 

Викладач Києво-Могилянської Академії Михайло Винницький заявив, що запропонований Президентом законопроект може привести до того, що "добровільне набуття громадянства іншої держави стане підставою для полювання на відьм".

"Якщо ми хочемо воювати з тарганами, то не потрібно використовувати атомну бомбу. В жодному разі не потрібно зачіпати закон про громадянство",- сказав він.

Юрист "КримSOS" Вікторія Савчук зауважила, що спекуляції стосовно позбавлення громадянства України людей, які залишилися в Криму та на окупованій частині території Донбасу, є недоречними та антигуманними.

"Люди не винні, що залишилися на цих територіях. Запропонований Президентом законопроект ставить їхні права під загрозу",- сказала вона.

Заступник Керівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олена Смірнова заявила, що президентський законопроект та альтернативні до нього порушують Конституцію України.

У результаті обговорення було запропоновано звернутися до Венеціанської Комісії з проханням надати експертний висновок щодо президентського законопроекту 6175. Григорій Немиря запевнив, що зробить це найближчим часом.

У роботі експертного «круглого столу» брали участь народні депутати – члени Комітету, також запрошені фахівці з Адміністрації Президента України, Державної міграційної служби, Секретаріату Уповноваженого з прав людини, експерти з питань законодавства про громадянство. Зокрема,  Диба Світлана Григорівна, головний консультант Департаменту з питань громадянства Адміністрації Президента України, Лапін Олександр, радник Міністра внутрішніх справ України, Віолета Москалу, Голова Правління Міжнародної Організації Global Ukraine, Михайло Ратушний, Голова Української всесвітньої координаційної Ради, та Чередніченко Алла,  Начальник управління з питань громадянства ДМС України.





Повернутись до списку публікацій

Версія для друку