Голова Комітету: Форум "Парламентарів за глобальні дії" у Києві - це знак солідарності з Україною

Опубліковано 17 листопада 2018, о 15:00

16-17  листопада у Києві пройшов  ювілейний 40-ий щорічний форум транснаціональної мережі членів парламентів "Парламентарі за глобальні дії" (Parliamentarians for Global Action, PGA) та 10-та  Консультативна Асамблея Парламентарів за Міжнародний кримінальний суд та верховенство права.

«Те, що саме Київ був обраний для проведення ювілейного Форуму, демонструє солідарність з Україною і підтримку нашого народу у важкі часи агресії Росії проти нашої держави. Впевнений, що ця подія, на яку зібралися понад 100 парламентарів з різних країн світу, сприятиме якнайшвидшій та вчасній ратифікації Римського Статуту Україною та набуття нею повноцінного членства в Міжнародному Кримінальному Суді»,- наголосив Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря.

«Злочини проти людяності, злочин геноциду, воєнні злочини, злочин агресії не мають терміну давності та підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. МКС є  реальним інструментом для притягнення до відповідальності чиновників і військових країни-агресора, злочинні дії яких призвели до анексії Криму та розгортання масштабних бойових дій на Сході держави».

Нагадаємо, що Верховна Рада України вже двічі зверталась до Міжнародного кримінального суду з заявами про визнання його юрисдикції відповідно до пункту 2 статті 11 та пунктів 2, 3 статті 12 Римського Статуту. У лютому 2014 року  - з метою притягнення до кримінальної відповідальності у Міжнародному кримінальному суді вищих посадових осіб України щодо передбачених статтею 7 Римського статуту Міжнародного кримінального суду злочинів проти людяності під час мирних акцій протестів громадян, що мали місце в Україні у період з 30 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року і у лютому 2015 року щодо скоєних злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації та керівниками терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР", які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян, починаючи з 20 лютого 2014 року і по теперішній час.

«Для будь-якого судді велика честь докладати зусилля для того, щоб запобігти безкарності»,- сказав Амади Ба, Голова підрозділу з міжнародної співпраці Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, та повідомив деталі розгляду справ за зверненням України.

За його словами, справи знаходиться на стадії попереднього аналізу, по ним готується Стратегічний документ, який буде передано прокурору для ухвалення рішення щодо їхнього розгляду.

«У справі України ми активно співпрацюємо з представниками органів влади вашої держави. У першій тиждень грудня буде опубліковано звіт за підсумками попереднього вивчення справ за зверненнями України»,- сказав Амади Ба.

«Визнання Україною юрисдикції Міжнародного Кримінального Суду - це не символічний крок. Для України розслідування МКС - це реальний і, по суті, єдиний шанс побачити відповідальних за агресію та окупацію Криму і Донбасу на лаві підсудних. Наступним кроком має стати ратифікація Римського Статуту, яка посилить вплив нашої держави на внутрішні процеси в МКС»,- сказала народний депутат України Світлана Заліщук.

“Я дуже рада, що наш Форум відбувається в Україні в той час, коли ваш народ продовжує боротьбу за свою свободу. Для вашої країни надзвичайно важливим є розслідування масових злочинів і вбивств, які відбулися під час Революції Гідності та на Донбасі, і покарання винних. Саме Міжнародний кримінальний суд може зробити це»,- сказала Ана Гомес, депутат Європарламенту (Португалія), Голова Групи «Парламентарів за глобальні дії» в Європейському Парламенті, член ради Всесвітнього руху за демократію. 

Під час Форуму було ухвалено Київський план дій щодо підвищення ефективності МКС та сприяння країнам в імплементації Римського статуту. Так у плані, члени мережі «Парламентарів за глобальні дії» зобов‘язуються докладати усіх можливих зусиль у співпраці з міжнародними організаціями, громадянським суспільством та національними урядами задля ратифікації Римського Статуту якомога більшою кількість країн, їхнього приєднання до МКС та гармонізації національного законодавства з вимогами Римського Статуту задля уникнення безкарності і притягнення до відповідальності винних у злочинах проти людяності, геноциді, воєнних злочинах та злочинах агресії. 

Крім того, у документі міжнародні парламентарі заявили, що вони «визнають, що безкарність для тих, хто вчинив злочини проти людяності та серйозні воєнні злочини в ситуаціях, що позначуються на територіальній цілісності і політичній незалежності України, становить загрозу для миру і безпеки у світі, і що ці дії є незаконними на міжнародному рівні та вимагають негайного виправлення і відновлення цілісності суверенних прав України на її території і відновлення прав людини».

У заході брали участь народні депутати України, іноземні парламентарі, представники центральних органів виконавчої влади та громадських організацій України. 

 

Довідково: Римський статут МКС набув чинності 1 липня 2002 року, тим самим ввів у дію юрисдикцію МКС. До злочинів, які розглядає МКС, належать геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії. Ратифікація Римського статуту МКС є зобов‘язанням України за Угодою про асоціацію з ЄС. Після ратифікації Римського статуту Україною, Міжнародний Кримінальний Суд володітиме юрисдикцією по притягненню до відповідальності осіб, які вчинили найжорстокіші порушення прав людини та гуманітарного права на території держави або по відношенню до громадянина цієї держави.

 

З більш детальною інформацією щодо діяльності організації можна ознайомитися на офіційному сайті http://www.pgaction.org/


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку